Esittely

Aavasaksan Urheilijat on Ylitorniolainen v. 1937 perustettu yleisseura. Seurassa jäseniä on n. 500.

Seuran tarkoituksena on luoda olosuhteet, joissa jokainen seuran jäsen voi harrastaa kunto-, kilpa- tai huippu-urheilua edellytystensä ja halujensa mukaan. Tärkeimpänä tehtävänä on lasten ja nuorten kasvatus siten, että terveelliset elämäntavat ja monipuolinen liikunta jäisivät pysyvästi heidän elämäänsä. Seuramme on kasvattajaseura, mutta onneksemme olemme voineet huomata, että aikuisenakin urheilijat jäävät kotiseuraansa. Seuramme toiminta perustuu täysin talkootyöhön. Lajien harrastamisen mahdollistamisen lisäksi järjestämme aktiivisesti kilpailuja hiihdon ja yleisurheilun saralla. Vuosittain järjestämme kansainvälisen FIS- kisan osana Torniolaakso Cup:ia. 2000-luvulla olemme järjestäneet mm. Hopeasomman loppukilpailun, Hiihdon nuorten SM- kilpailut, KLL-mestaruuskilpailut sekä viimeisimpänä Veteraanien hiihdon SM-kilpailut.

Seurassa lajeina ovat yleisurheilu, painonnosto, jalkapallo, ilma-aseampumaurheilu ja kuntoliikunta. Uusimpana aluevaltauksena on ampumahiihto, jossa seurassa on voinut kilpailla 2012 vuodesta lähtien. Valtakunnallisissa seuraluokitteluissa sekä yleisurheilussa että hiihdossa seuramme sijoittuu hyvin.

Hiihdon harrastaminen ja hiihtäjiemme menestys perustuu Ainiovaaraan, missä seuralla on oma hiihtokeskus, maata yli 20 ha ja latuverkostoa noin 20 km, josta valaistuja latuja 10 km. Koska seuran omistama latuverkosto on kaikkien käytössä, Ylitornion kunta huolehtii valaistuksen ja latujen kunnossapidosta. Ylitornion kunnassa on ollut lumetusjärjestelmä vuodesta 2003 lähtien ja se on varmistanut hyvät harjoitusolosuhteet kilpa- ja kuntohiihtäjille jo ennen luonnon lumen tuloa. Keväällähän hiihtokelejä riittää äitienpäivään saakka. Latuverkostostamme on yhteydet kunnan ja naapuriseuran latuverkkoon. Kokonaispituus moninkertaistuu.

Yleisurheilu ponnistaa hyvistä kunnan omistamista ja järjestämistä liikuntatiloista ja AavUn urheilukoulusta. Vuonna 2013 aloitettiin kunnan yleisurheilukentän kunnostustyöt ja uudella Mondolla päästään juoksemaan viimeistään vuonna 2014.

Kasvattamamme urheilijat ovat myös menestyneet. 1980-luvulla seuramme urheilijat saivat useita Suomen ja pohjoismaiden mestaruuksia painonnostossa. Viimeisin mitali painonnostossa on vuodelta 2001. Vuonna 1995 seitsenottelun nuorten Euroopan mestari Unkarissa oli Annu Montell. Ateenan MM-kilpailujen naisten 4 x 100 m viestijoukkueen aloittajana oli seuramme edustaja Sanna Koivisto. Emma Montell nousi 100 m aitajuoksun Suomen edustajaksi maaotteluihin 2001 ja 2002. Yleisurheilussa Iida Aidanpää saavutti kasvattiseuralleen vuonna 2010 100m aitajuoksussa SM -kultaa, ja samana vuonna myös nuorten alle 23 -vuotiaiden pohjoismaiden mestaruuden. Vuonna 2014 hän oli mukana juoksemassa Jyväskylän Kenttäurheilijoille 4x100m uutta seurajoukkueiden Suomen ennätystä.

Hiihdossa Sami Jauhojärvi voitti seuramme edustajana useita Suomen mestaruuksia. Sami siirtyi Alatornion Pirkkoihin ja voitti nuorten maailman mestaruuden 2001. Hiihtosuunnistuksessa 2000-luvun alussa menestynyt Katri Mehtälä hiihtää myös seurassamme, vaikkakin päälajissaan hiihtosuunnistuksessa hän edustaa naapuriseuraamme Länsi-Rajan Rastia. Katri oli hopealla sekä henkilökohtaisella matkalla että viestissä nuorten hiihtosuunnistuksen MM-kilpailuissa 2002 ja viestivoittaja 2001. 14-v. tyttöjen viestijoukkue oli neljäntenä Hopeasomman loppukilpailussa 2002 ja hopealla 2003. 2003 joukkueessa hiihtivät Tiia Hyrkäs, Niina Mäki ja Laura Huhta, joka hiihti mitalille myös henkilökohtaisella matkalla. 2004 viestijoukkueemme sijoittui 16-vuoitiaissa SM pronssille. Valioviestijoukkue, jossa hiihtohetkellä oli 5 edustajaa seurastamme, voitti Valioviestin 2002. Viimeinenkin joukkueen edustaja liittyi seuraamme viestin jälkeen. Viimeisin hiihdon nuorten SM-mitali on vuodelta 2008, jolloin Tiia Hyrkäs hiihti hopealle 20-vuotiaiden sprintissä.

Uusimpana aluevaltauksena seurassamme on ampumahiihto, jossa on voinut kilpailla seurassamme vuodesta 2012 lähtien. Ampumahiihdossa menestystä on tullut välittömästi kiitos yhteistyön Muonion Ski Collegen kanssa. Seuramme ampumahiihtäjä Kalev Ermits voitti vuonna 2014 kaksi yleisen sarjan Suomen mestaruutta sekä edusti Viroa Sotshin olympialaisissa. Hän on kilpaillut kaudella 2013-2014 myös maailmancupissa. Marena Jääskö on saavuttanut jo useamman nuorten SM-mitalin seuramme väreissä ja samoin nuorten sarjoissa mitaleille on yltänyt Kalev Ermits. Lisäksi kaudella 2013-2014 seuramme hiihtäjät Janis Snorins ja Janis Slavens voittivat perätteisinä päivinä Latvian ja Liettua yhteisissä mestaruuskilpailuissa mestaruudet.

Myös joukkuelajeissa seurassamme eri lajeja harrastaneet ovat menestyneet. Naisten jääkiekkojoukkueessa on MM- ja olympiaedustajana seurassamme hiihtäjänä menestynyt nuori nainen ja nuorten MM-kiekkojoukkueessa jalkapalloa seurassamme pelannut nuori mies, joka on varattu myös NHL:ään.

Edellä muutamia esimerkkejä siitä, kuinka seurastamme on mahdollista nousta lajissaan korkeimmalle korokkeelle myös arvokilpailuissa.